18.7.12

Κάλυμνος ... επί Κολωνώ !


Στον ιερό χώρο του Ιππείου Κολωνού όπου βρίσκεται το "Ανοικτό Θέατρο Κολωνού" , η Πολιτιστική Ομάδα "Αρχιπέλαγος"  έφερε έθιμα και παραδόσεις της Καλύμνου με την παράσταση "Ο κύκλος της ζωής του Καλύμνιου σφουγγαρά".

Ο παραδοσιακός γάμος με τα "παινέματα" , το "'ποκίνημα" των σφουγγαράδων, ο χορός του "μηχανικού" και τέλος το Καλύμνικο γλέντι της επιστροφής με ταυτόχρονη προβολή ντοκυμαντέρ, ζωντανή μουσική και τραγούδια, μερική δραματοποίηση και τοπικούς χορούς, έδωσαν την ευκαιρία στους πολυπληθείς θεατές να πάρουν μιά γεύση από το "νησί των σφουγγαράδων".
Η νύφη (Νίκη Χαλκιδιού) ντύθηκε με ένα παραδοσιακό "νυφιάτικο" φόρεμα από το Μουσείο "Καλύμνικο Σπίτι" , που ευγενώς μας παραχώρησε για την παράσταση η κ. Φανερωμένη Χαλκιδιού-Σκυλλά .
Ο χορός του "μηχανικού" συγκίνησε ιδιαίτερα με τον Μανώλη Κοπανέζο στο ρόλο του "χτυπημένου δύτη" και τους Παναγιώτη Θεοδωρίδη, Άρη Μελά από Κάλυμνο, Λουκά Μπουρνιά , Δημήτρη Τσούκα από Σύμη , και Δημήτρη Καμπόσο από Πάτμο, που απέδωσαν εξαιρετικά τον ιδιαίτερο αυτό Καλύμνικο χορό.
Οι "κόρες" ντυμένες με καβάδια (τοπική φορεσιά της Καλύμνου) μαζί με τα παλληκάρια μας, χόρεψαν Καλύμνικους και Δωδεκανησιακούς χορούς, ξεσηκώνοντας τον κόσμο που κατά δεκάδες κατέβηκε από τις κερκίδες για να συμμετέχει. Ανάμεσά τους και ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Κασσάρας, καθώς και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς κ. Γιάννης Φραγκούλης.
Τα κορίτσια μας : Νίκη Χαλκιδιού από Κω (νύφη), Ειρήνη Σκουτέλλη-Μουντέ, Κατερίνα Χατζηγεωργίου & Μαρία Σκαρτάδου από Κάλυμνο, Λίνα Κουμπιού από Λέρο, Ιωάννα Φούντη, Άννα & Ποθητή Κακομανώλη από Κάσο και Νίκη Μπινιάρη από Αλίαρτο .
Η προβολή του ντοκυμαντέρ για την ζωή, τις δυσκολίες, τον μόχθο των σφουγγαράδων από το αρχείο της Πολιτιστικής μας Ομάδας, καθήλωσε τους θεατές!
Η νοσταλγική και ταυτόχρονα μυστηριακή ατμόσφαιρα , συμπληρώθηκε από τον δύτη με το σκάφανδρο που μαζί με τεράστια φυσικά σφουγγάρια επάνω στη σκηνή ευγενώς μας παραχώρησαν για την παράσταση οι κ.κ. Μιχάλης & Χάρης Γερακιός, και έγιναν αντικείμενα θαυμασμού.
Η μελωδική φωνή της Παρασκευής Λεβεντάκου, πλαισιωμένη από τον Μιχάλη Γαμπιεράκη στο βιολί και τον Γιάννη Μεγαλούδη στο λαούτο, μας ταξίδεψε στη Κάλυμνο με υπέροχες ερμηνείες.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την Πρόεδρο της τέταρτης Διαμερισματικής κοινότητας του Δήμου Αθηναίων κ. Δήμητρα Σιδερή και τον Αντιπρόεδρο κ. Χαράλαμπο Κοντό, για την εμπιστοσύνη που μας περιέβαλαν και το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.
Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε : τον πρώην βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Γιώργο Κασσάρα, την Πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων κ. Παναγιώτα Ψαράκη, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών - Πειραιώς κ. Γιάννη Φραγκούλη και φυσικά τον κόσμο που μας τίμησε με την παρουσία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ !

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΣΜΑΛΙΟ