16.6.12

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ

Με δύο παρουσιάσεις και με θέμα τους "Σφουγγαράδες της Καλύμνου & το σφουγγάρι"από την Πολιτιστική Ομάδα "Αρχιπέλαγος", στο 2ο Αρσάκειο Δημ. Σχολείο Ψυχικού, έκλεισε ένας ακόμη κύκλος παρουσιάσεων σε σχολεία της Αττικής.
Οι μικροί μαθητές του Αρσακείου, παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μία ακόμη φορά τις παρουσιάσεις, ανακαλύπτοντας πράγματα που δυστυχώς ΔΕΝ υπάρχουν σε κανένα πρόγραμμα διδασκαλίας και αφορούν ένα από τα επαγγέλματα που χάνονται, αλλά και την κουλτούρα που διαμόρφωσε στην κοινωνία του ακριτικού νησιού της Καλύμνου!
Μέσα από την προβολή αλλά και την αφήγηση από την κ. Ευδοκία Βουβάλη,έμαθαν για την τραχειά ζωή των σφουγγαράδων αλλά και την συντροφικότητα , για τα γλέντια αλλά και τις πίκρες που "συνόδευαν" τα ταξίδια τους, για το θάρρος αλλλά και την απροσεξία στις βουτιές τους...
Με συζήτηση και πολλές ερωτήσεις , έμαθαν για τον κολαουζέρη, το μαρκούτσο, το γράδο και τα ματζαρόλια . Άγγιξαν και περιεργάστηκαν τα σφουγγάρια που όπως κάθε φορά μας παρείχαν και γι αυτές τις παρουσιάσεις οι κ.κ. Μιχάλης & Χάρης Γερακιός. έμαθαν για την φυσιολογία τους, τις χρήσεις , το τρόπο που λειτουργούν και πολλαπλασιάζονται, τα είδη και την επεξεργασία τους!
Μετά από την παρουσίαση των Δωδεκανησιακών εθίμων της Σαρακοστής & του Πάσχα που είχε γίνει τον Απρίλιο, δάσκαλοι και μαθητές έδειξαν τον ενθουσιασμό τους και γι αυτές τις παρουσιάσεις και η Διευθύτρια του 2ου Αρσακείου δημ. σχολείου κ. Κούλη-Καβουκλή , εξέφρασε την επιθυμία να συμπεριληφθεί το σχολείο και στο πρόγραμμά μας που θα γίνει στην επόμενη σχολική χρονιά !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ !

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΣΜΑΛΙΟ