3.12.11

Επιμορφωτικές παρουσιάσεις σε σχολεία της Αττικής

  Για δεύτερη χρονιά και φέτος, η Πολιτιστική Ομάδα “Αρχιπέλαγος” , ξεκίνησε τις επιμορφωτικές παρουσιάσεις για τα Ήθη – έθιμα και παραδόσεις των Δωδεκανήσων σε Σχολεία της Αττικής.
Η πρώτη  παρουσίαση, με θέμα “οι σφουγγαράδες της Καλύμνου και το σφουγγάρι” , πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του 4ου διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων με την αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία της Προέδρου του 4ου διαμερίσματος κ. Δήμητρας Σιδερή  και την συμμετοχή  τριών σχολείων (56ο , 58ο & 66ο Δημοτικά).

Οι περισσότεροι από διακόσιους (200) μαθητές που παρακολούθησαν την παρουσίαση, είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τους σφουγγαράδες της Καλύμνου, την ζωή και τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν , τους τρόπους ψαρέματος του σφουγγαριού, αλλά και τον χορό του “μηχανικού”. Συμπληρωματικά και πάντα με διαδραστικό τρόπο (άμεση συμμετοχή των μαθητών) διδάχθηκαν την φυσιολογία των σπόγγων, τα είδη, τις χρήσεις, τον πολλαπλασιασμό και την επεξεργασία τους. Στην συνέχεια οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιεργαστούν τα σφουγγάρια που ευγενικά μας παραχώρησε για αυτόν τον λόγο η βιοτεχνία επεξεργασίας σφουγγαριών των κ. Μιχάλη και Χάρη Γερακιού και να διαπιστώσουν ότι τα σφουγγάρια δεν είναι ... τετράγωνα!
Φυσικά δεν μπορούσε να λείψει και η παρουσίαση της τοπικής φορεσιάς της Καλύμνου, με την συμμετοχή του μέλους μας κ. Ειρήνης Σκουτέλλη που ήταν ντυμένη με “καβάδι”.
Σε όλες τις περιπτώσεις η παρουσίαση έγινε με ταυτόχρονη προβολή βίντεο, φωτογραφιών και αφήγηση-διδασκαλία από έμπειρο μέλος της Πολιτιστικής Ομάδας “Αρχιπέλαγος”.
Η συμμετοχή των μαθητών μας επεφύλασσε και μία έκπληξη :
Οι μαθητές του 66ου Πολυπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου, τραγούδησαν με δική τους πρωτοβουλία, το τραγούδι του “μηχανικού”  !

Η παρουσίαση-εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα κάλαντα της Καλύμνου, που τραγούδησαν οι μαθητές των τριών σχολείων : των Χριστουγέννων (56ο), της Πρωτοχρονιάς (66ο) και των Θεοφανείων (58ο) και ευχές για τις γιορτές που πλησιάζουν .

Η Πολιτιστική Ομάδα “Αρχιπέλαγος” , ευχαριστεί την Πρόεδρο του 4ου διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, τους Διευθυντές, δασκάλους & συλλόγους Γονέων των σχολείων που συμμετείχαν, για την συμβολή τους στην πραγματοποίηση της επιμορφωτικής αυτής παρουσίασης.

Τέλος ευχαριστούμε τα μέλη μας που συμμετείχαν για την άρτια οργάνωση της παρουσίασης : Ευδοκία Βουβάλη,Παναγιώτη Θεοδωρίδη, Ειρήνη Σκουτέλλη και Σπύρο Παπαδόπουλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ !

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΣΜΑΛΙΟ