13.4.08

Από τη "ΣΤΑΥΡΩΣΗ" στην Ανάσταση


Οι μέρες της Μεγ. Εβδομάδας και της Ανάστασης είναι για το νησί μας, την Κάλυμνο, συνδεδεμένες με μνήμες και παραδόσεις. Και οπωσδήποτε είναι συνδεδεμένες με τους Βυζαντινούς ήχους της υψηλής μουσικής τέχνης του Γιάννη Μπουφίδη.

Τη δεκαετία του ’70, όταν η μουσική παιδεία αλλά και οι πολιτιστικές διέξοδοι είναι ανύπαρκτες στην Κάλυμνο, ο ταλαντούχος νεαρός τότε Συνθέτης, Πρωτοψάλτης, Μαέστρος και Δάσκαλος μεταλαμπαδεύει τον πλούτο των γνώσεων και της ευαισθησίας του στους μαθητές του, σημερινούς μουσικούς αλλά και στο Καλυμνιακό κοινό, με μια ακμάζουσα Φιλαρμονική Ορχήστρα αλλά και εξαίρετες, άριστα εκπαιδευμένες ευρωπαϊκές και βυζαντινές χορωδίες.

Το συνθετικό έργο του, καρπός πολύπτυχης συνεχόμενης παιδείας και βαθιάς μουσικολογικής έρευνας πάνω στη σύγκλιση των μουσικών τεχνοτροπιών (Ανατολικής και Δυτικής) γίνεται γνωστό και παρουσιάζεται στο ευρύτερο ελληνικό, ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές κοινό με άριστες κριτικές από κορυφαίους επιστήμονες και αυστηρούς ξένους ανταποκριτές και κριτικούς. Η συναυλιακή του παρουσίαση φτάνει μέχρι το Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον, σηματοδοτώντας την «ύψιστη τιμή» προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο της απονομής του Χρυσού Μεταλλίου του Κογκρέσου.

Η Ένωση Καλυμνίων Αττικής τίμησε το Συνθέτη Γιάννη Μπουφίδη παρουσιάζοντας το εξαιρετικό και με διεθνή απήχηση έργο του στην Εστία της στις 21/01/2007 με ομιλητές τον καθηγητή της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστα Μπέη και τον ηθοποιό κ. Γρηγόρη Βαλτινό.

Τα Καλυμνιακά Χρονικά (2007, Τόμος ΙΖ’) αναφέρονται εκτενώς στην προσωπικότητα και το έργο του με τίτλο «Ο Μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μπουφίδης, ένας άξιος δημιουργός με ελληνική ταυτότητα» (της Νίκης Ρεΐση-Γλυνάτση).

Συμφωνικά έργα του Γιάννη Μπουφίδη:

  1. Βυζαντινή Όπερα «Σταύρωση» (κασετίνα με 3 cd και ένθετο )
  2. «Ωδή στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο» (κασετίνα με 2cd και ένθετο)
  3. Σωκράτης «ΩΡΑ ΑΠΙΕΝΑΙ» (κασετίνα με 2 cd και ένθετο)

Ιστοσελιδα: www.boufidis.gr

1 σχόλιο:

  1. ΔΥΣΤΥΧΩΣ , ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΕΦΥΓΕ !
    ΟΣΟΙ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΑΖΙ Μ' ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΒΑΘΕΙΑ ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ ...
    ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΚΕΠΑΣΕΙ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ !

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΣΜΑΛΙΟ