20.2.14

Ο ρόλος της Καλύμνου στην παγκόσμια ιστορία, 19ος – 20ός αιώνας


  Μία μελέτη-παρουσίαση της Βέρας Πρατικάκη, ένα ταξίδι με αφετηρία την Κάλυμνο, για να δούμε πώς κατόρθωσε, μέσω του εμπορίου σφουγγαριών, να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας με μακρινούς λαούς σε οικονομικό, διανοητικό και πολιτιστικό επίπεδο και πώς, εμπλούτισε τον πολιτισμό της και διεύρυνε τους ορίζοντές της.
Η Βέρα Πρατικάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990. Σπούδασε Ιστορία στο University of Warwick στην Αγγλία και παρακολούθησε μαθήματα Φιλοσοφίας για έναν χρόνο στο Universidad Complutense στην Μαδρίτη. Στην Οξφόρδη έκανε το μεταπτυχιακό της στην Παγκόσμια Ιστορία, ενώ, παράλληλα, σπουδάζε Ψυχολογία στο University of Derby. Αυτήν την εποχή ξεκινά την εκπαίδευσή της στην Γνωσιακή Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Παράλληλα με τις σπουδές της ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά. Το 2012 εξέδωσε το παραμύθι ‘Caterpillar Pauline’ και προσέφερε τα έσοδα στην φιλανθρωπική οργάνωση της Αγγλίας ‘Beat Bullying’, στην οποία είναι εθελόντρια. 
Η παρουσίαση επικεντρώνεται στην εποχή από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ού. Παρόλο που η σπογγαλιεία ήταν ένα πανάρχαιο επάγγελμα, μέχρι το 19ο αιώνα ο ρόλος της Καλύμνου ήταν πολύ περιορισμένος. Δυο παράγοντες όμως επέφεραν μια ριζική αλλαγή: η ραγδαία αύξηση της ζήτησης (αποτέλεσμα κυρίως της βιομηχανικής επανάστασης) και η εισαγωγή μιας νέας μεθόδου σπογγαλιείας: το σκάφανδρο. παρακολουθούμε το ρόλο των Καλύμνιων, γιατί αν και πολλοί Έλληνες ασχολήθηκαν με την σπογγαλιεία, από μόνοι τους οι Καλύμνιοι κάλυπταν το 70% του παγκόσμιου εμπορίου σφουγγαριών.


Ολόκληρη η παρουσίαση ΕΔΩ

1 σχόλιο:

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ !

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΣΜΑΛΙΟ