28.9.10

ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Ο Καλλικράτης, το όνομα του οποίου δανείζεται η νέα διοικητική αρχιτεκτονική της χώρας, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες της αρχαιότητας.
Σύμφωνα με αναφορές του Πλούταρχου, συμμετείχε ενεργά στην ανέγερση των τεσσάρων μεγαλύτερων έργων της αρχαίας Αθήνας. Εργάστηκε στην κατασκευή των Μακρών Τειχών της πόλης την περίοδο 460-450 π.Χ, στην επιδιόρθωση τμήματος των περιφερειακών τειχών της Αθήνας και στην ανοικοδόμηση του ναού αφιερωμένου στην Απτερο Νίκο στην Ακρόπολη.
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ : Η ιδεολογική συγκέντρωση των ψηφοφόρων γύρω από ένα κόμμα ή μία παράταξη.
ΠΟΛΩΣΗ : Η πάγεια τακτική των κομμάτων και παρατάξεων είναι να δημιουργούν τεχνητό κλίμα "πόλωσης" ,συγκέντρωσης δηλαδή των ψηφοφόρων γύρω από τα δύο κόμματα/παρατάξεις με το δίλημμα "εμείς ή οι άλλοι" .
ΓΚΑΙΜΠΕΛΙΣΜΟΣ: Από τον υπουργό προπαγάνδας του Χίτλερ Γκαίμπελς, που σαν αρχή είχε ότι η επανάληψη συνθημάτων μένει στο τέλος στην συνείδηση της μάζας "λέγε-λέγε , κάτι μένει!"
ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ : Η δήθεν λαϊκότητα , ότι κάτι γίνεται για τον λαό και προέρχεται από τον λαό.
Ο λαϊκισμός στηρίζεται στην εσκεμμένη ανειλικρίνεια (π.χ. στη διάδοση κάποιου θέματος που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα). Επίσης, ο λαϊκιστής πολιτευτής θέτει σκοπίμως ψευτοδιλήμματα, όπως "εχθροί ή φίλοι", "ταραξίες ή φιλήσυχοι", "αλλοδαποί ή Έλληνες", με απώτερο σκοπό την καλλιέργεια ανασφάλειας στο πλήθος, και την αυτοπροβολή του ίδιου σαν προστάτη και σωτήρα.

Συνεχίζεται ....
(τι θα κάνουμε μέχρι τις 7 Νοεμβρίου ?)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ !

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΣΜΑΛΙΟ