19.4.10

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η 4η ΕΚΘΕΣΗ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η μεγαλύτερη συνάντηση των ανθρώπων του λαϊκού πολιτισμού στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε για 4η συνεχόμενη χρονιά στο Εκθεσιακό Κέντρο ΟΛΠ του Πειραιά στις 16, 17 και 18 Απριλίου 2010. Μια διοργάνωση θεσμός στα ελληνικά δρώμενα που την παρακολούθησαν μέχρι σήμερα πάνω από 30.000 επισκέπτες.

Στόχος της έκθεσης ήταν η συνεργασία των οργανισμών αυτοδιοίκησης με τους κατά τόπους γνήσιους εκφραστές του λαϊκού πολιτισμού, όπως πολιτιστικούς οργανισμούς, πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία, λαογραφικά μουσεία και μουσεία ιστορίας καθώς και με φυσικά πρόσωπα όπως λαϊκούς τεχνίτες, βιοτέχνες, ερευνητές της παράδοσης, συγγραφείς και λαογράφους. Η συνεργασία αυτή έχει ως απώτερο στόχο την ανάδειξη του αυθεντικού λαϊκού πνεύματος, της δημιουργίας και της τοπικής παράδοσης και ταυτότητας ως εφαλτήριο για την ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού.

Η χώρα μας είναι ίσως ο πιο πλούσιος τόπος σε ήθη, έθιμα και παραδόσεις στην Ευρώπη. Παραδόσεις που χάνονται μέσα στο χρόνο και παραμένουν αναλλοίωτες. Η παράδοση αποτελεί μέρος της ζωής των Ελλήνων και σημείο αναφοράς όπου κι αν βρίσκονται στην υφήλιο.

Αυτός, λοιπόν, ο πλούτος παρουσιαστηκε και θα αξιοποιηθεί στην 4η Διοργάνωση για τον πολιτισμό στο Εκθεσιακό Κέντρο ΟΛΠ στις 16, 17 και 18 Απριλίου 2010.

Συμμετοχή Δωδεκανήσων

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσων συμμετείχε με δικό της περίπτερο , το οποίο ανέλαβε να διακοσμήσει και να επανδρώσει η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους . Η Αστυπάλαια με την μεγαλύτερη εκπροσώπηση,η Χάλκη, η Σύμη που εκτός από μέλη του συλλόγου ενισχύθηκε και από το σύλλογο τοπικών προϊόντων "Αιγιαλίς" , η Νίσυρος, το Καστελλόριζο ,η Κως , η Λέρος, η Κάσσος και η Κάρπαθος με εκπροσώπους από το Λύκειο ελληνίδων Καρπάθου. Δυστυχώς πολλά νησιά "έλαμψαν" δια της απουσίας τους! Ούτε διαφημιστικό υλικό, ούτε προϊόντα, ούτε καν φυσική παρουσία σε ορισμένες περιπτώσεις και δεν ήταν ότι το καλύτερο, ιδιαίτερα όταν επισκέφθηκε το περίπτερο συνεργείο του "ΙΡΙΔΑ tv" , από την Ρόδο !

Το Σάββατο 17/4 , έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων της έκθεσης, παρουσίαση τοπικών χορών από το χορευτικό του συλλόγου Αστυπαλαίων , ο παραδοσιακός αρραβώνας από τους "Συμιακούς νέους" , ο Κασσιώτικος γάμος από το σύλλογο Κασσίων και τραγούδησε η εκπρόσωπος της Χάλκης. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων κ. Γιάννης Φραγκούλης και ο πρόεδρος της Δημοτικής επιχείρησης Τουρισμού Λέρου κ. Χρ. Κοκκώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ !

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΣΜΑΛΙΟ