26.3.10

Παρουσίαση Καλύμνικων εθίμων στην Λεόντειο

Σήμερα , παραμονή του Λαζάρου , έγινε η πρώτη από τις παρουσιάσεις Δωδεκανησιακών εθίμων και παραδόσεων, στην Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης. Θέμα της παρουσίασης "οι σφουγγαράδες της Καλύμνου" και τα έθιμα του Λαζάρου και της Μεγ. Εβδομάδας , όπως γιορτάζονται στην Κάλυμνο .
Το θέατρο της σχολής (Γυμνάσιο-Λύκειο) γεμάτο ... Διακόσιοι περίπου μαθητές , με την περιέργεια να δουν κάτι διαφορετικό και να μάθουν για τις παραδόσεις και τα έθιμα της Καλύμνου , αποτελούσαν ένα υπέροχο κοινό !

Η Παρουσίαση ξεκίνησε με ένα ντοκυμαντέρ με φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό εποχής για τους σφουγγαράδες. Η ιστορία των "γυμνών βουτηχτάδων" , το "τσουρμάρισμα" , το 'ποκίνημα , η επιστροφή και τέλος ο χορός του "μηχανικού" , κράτησαν καθηλωμένους τους μαθητές , πέρα από κάθε προσδοκία !
Στην συνέχεια της παρουσίασης "ξεδιπλώθηκαν" τα έθιμα που τηρούνται μέχρι και σήμερα στην Κάλυμνο... Τα κάλαντα του Λαζάρου , τα "Λαζαράκια" (τα ετοίμασαν η κ. Καραφυλλάκη και η κ. Βουβάλη) , το "μοιρολόϊ της Παναγιάς , η "παρέλαση" των επιταφίων στην Πόθια , το κάψιμο του Ιούδα, η "εκρηκτική" Ανάσταση και τα κάλαντα της Αναλήψεως !
Μετά το τέλος της παρουσίασης , το μέλος μας κ. Ευδοκία Βουβάλη , παρέδωσε στην Γυμνασιάρχη κ. Μουζάκη μία σειρά βιβλίων για τα Δωδεκάνησα, για τον εμπλουτισμό της σχολικής βιβλιοθήκης. Τα βιβλία ήταν μία ευγενική προσφορά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου , η οποία στηρίζει πάντα κάθε προσπάθεια προβολής του πολιτισμού και των παραδόσεων των νησιών μας !
Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν σε ΟΛΟΥΣ τους μαθητές "Λαζαράκια" ... Η χαρά στα παιδικά πρόσωπα έκδηλη !
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την κ. Καραφυλλάκη-Παπαδοπούλου για την πολύτιμη συμβολή της σ'αυτή μας την προσπάθεια, καθώς και τα μέλη μας που συμμετείχαν Κατερίνα Χατζηγεωργίου, Αγγελική Κουντούρη και Παναγιώτη Θεοδωρίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ !

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΣΜΑΛΙΟ