4.8.09

Ο ΙΟΣ Α/Η1Ν1

O νέος ιός της γρίπης Α/H1N1 που απομονώθηκε για πρώτη φορά πρόσφατα είναι ένας νέος υποτύπος του ιού της γρίπης που προσβαάλλει και τους ανθρώπους. Περιέχει γονίδια από οτν ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων σε ένα συνδυασμό που δεν είχε εμφανιστεί ποτέ έως τώρα. Επίσης, είναι βέβαιο οτι ο ιός μεταδίδεται απο άνθρωπο σε άνθρωπο.
Τα συμπτώματα της νόσου είναι παρόμοια με αυτά της εποχικής γρίπης και μπορεί να περιλαμβάνουν αιφνίδια έναρξη πυρετού και άλλα συμπτώματα όπως βήχας, καταρροή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, ή σπανιότερα ρίγη, αίσθημα κόπωσης, πόνος στους μύες, διάρροια και έμετοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, παρατηρείται σοβαρή νόσηση σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους που μολύνονται με τον ιό.
Οι άνθρωποι μολύνονται με τον ιό με τον ιδιο τρόπο όπως και στην εποχική γρίπη. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων από ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα, όταν μολυσμένα σταγονίδια που προέρχονται απο ασθενή εγκαθίστανται στα χέρια του ή σε άλλες επιφάνειες που μπορεί στη συνέχεια να μεταδώσουν τον ιό σε ανθρώπους που τις ακουμπούν και στη συνέχεια, ακομπούν την μύτη ή το στόμα
Ο νέος ιός της γρίπης δεν μεταδίδεται με την κατανάλωση καλά μαγειρεμένου χοιρινού κρέατος ή παραγώγων του. Αυτός ο ιός δεν έχει απομονωθεί μέχρι σήμερα σε ζώα και δεν υπάρχουν ενδείξεις οτι ο ιος βρίσκεται στην αλυσίδα παραγωγής χοιρινού κρέατος.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο που να προστατεύει τους ανθρώπους απο το νέο ιό της γρίπης A/H1N1. Έχουν όμως ξεκινήσει προσπάθειες για την παρασκεύη ενός τέτοιου εμβολίου.

Τρόποι προστασίας
Αποφέυγετε στενές επαφές με άτομα που έχουν ασθενήσει. Εάν αρρωστήσετε, κρατήστε απόσταση απο τους άλλους για να μην μεταδώσετε τη νόσο. Αποφύγετε τις χειραψίες και το στενό συγχρωτισμό με άλλα άτομα.
Μην πηγαίνετε στη δουλεία ή στο σχολείο εάν αρρωστήσετε, αλλά μείνετε στο σπίτι σας για να μην μεταδώσετε την ασθένεια και στους άλλους.
Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας μς μαντίλι, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε το μαντήλι στα σκουπίδια μετα τη χρήση του. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύετε τους άλλους.
Το συχνό πλύσιμο χεριών θα σας προστατέψει απο τα μικρόβια. Πλένετε τα χέρια σας συχνά, ειδικά μετά το βήχα ή το φτέρνισμα. Σε περίπτωση που δεν βρίσκεστε κοντά σε βρύση, τα υγρά απολυμαντικά μαντηλάκια που περιέχουν αλκοόλ, είναι αποτελεσματικά.
Αποφεύγετε την επαφή των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, γιατί είναι πύλες εισόδου του ιού στον οργανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ !

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΣΜΑΛΙΟ