4.3.09

Μάρτης 1947 - Ενσωμάτωση Δωδεκανήσου


Δώδεκα αψίδες θριάμβου έχουν στηθεί στα δώδεκα λιμάνια,
κι έχουν χρυσοσφυρηλατηθεί με μόχθους και εθνική περηφάνια.
Για να διαβεί η ποθητή μας λευτεριά κυανόλευκα ντυμένη, κάθε νησιού μας πάλι ένδοξη στεριά ελεύθερη να γένει.(2)
Κόποι και μόχθοι και αγώνες και διωγμοί δε σβήσαν την ελπίδα, απ’ την βαριά σκλαβιά να απαλλαχτεί η λατρεμένη μας πατρίδα.
Και να προβάλλει μ’ ορμή η λευτεριά, μάνα μας δοξασμένη,
για να αγκαλιάσει τα δώδεκα νησιά δαφνοστεφανωμένη.(2)

Ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος έχει τελειώσει. Η Ελλάδα μας έχει προσφέρει πολλά στον κοινό αγώνα ενάντια στις δυνάμεις του άξονα. Έτσι, τώρα βρίσκεται κι εκείνη ανάμεσα στους νικητές. Δεν μπορεί, όμως, να χαρεί πέρα για πέρα τη χαρά της νίκης η μάνα Ελλάδα, σαν νιώθει κάποια παιδιά της να μένουν ακόμη κάτω από τον ξένο κατακτητή, Ένα απ΄αυτά είναι τα Δωδεκάνησα, που βρίσκονται στην Ιταλική κατοχή, Λαχταράει την ώρα και τη στιγμή, που θα τα σφίξει κι αυτά στην αγκαλιά της. Τούτα ξενιτεμένα παιδιά της με την παλιά, ένδοξη ιστορία, που χρόνια τώρα στενάζουν κάτω από διάφορους ζυγούς.

΄Ώσπου να! Η μεγάλη στιγμή έφτασε! Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 1947 υπογράφεται η Συνθήκη με την Ιταλία, για την παραχώρηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.

Ελάτε να ζήσουμε κι εμείς, φίλοι μου, σήμερα τις αλησμόνητες τούτες ηρωικές στιγμές, Η συγκίνηση, η αγωνία και η ανυπομονησία διακατέχει όλες τις ελληνικές καρδιές στην προσμονή τούτη της μεγάλης μέρας. Μ΄αυτή τη συνθήκη τελειώνει μια περίοδος μακράς δουλείας, για τα 14 ελληνικά νησιά, που διατηρήσανε ανέπαφη την ελληνική ψυχή τους. Γιατί 14 είναι τα Δωδεκάνησα και όχι 12: Ρόδος, Κάλυμνος, Αστυπάλαια, Λειψώ, Νίσυρος, Πάτμος, Σύμη, Κως, Λέρος, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελόριζο, Χάλκη και Τήλος.

Η υπογραφή της Συνθήκης με την Ιταλία γίνεται στο Παρίσι, σε δυο μεγάλες αίθουσες του γαλλικού Υπουργείου των Εξωτερικών. Στις 10,00 π.μ. ώρα Γκρήνουιτς, ο Γάλλος Υπουργός των Εξωτερικών Ζωρζ Μπιντώ, με πολλή επισημότητα αρχίζει την τελετή, για την υπογραφή της Συνθήκης ειρήνης με την Ιταλία,

Η μικρή Ελλάδα, που ήταν από τους νικητές, έπρεπε να πάρει αυτό ήταν δικό της. Κι η Ιταλία, νικημένη, έπρεπε να επιστρέψει στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα. Γύρω και απέναντι από τον Μπιντώ έχουν πάρει θέσεις οι αντιπρόσωποι των συμμαχικών κρατών, και οι νικημένοι. Όλοι αυτοί έχουν έρθει στη γαλλική πρωτεύουσα, για να υπογράψουν τη Συνθήκη και να ευχηθούν, για την ειρήνη του κόσμου.

Από τούτη κιόλας τη μεγάλη στιγμή, τα Δωδεκάνησα αρχίζουν ν΄αναπνέουν τον αέρα της λευτεριάς και της ένωσης με την Ελλάδα. Κοντά είναι όμως και ο καιρός, που η Ιταλία και οι μεγάλες δυνάμεις θα επικυρώσουν τη Συνθήκη. Έτσι όλες οι υπηρεσίες των νησιών θα παραδοθούν στην ελληνική στρατιωτική διοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ !

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΣΜΑΛΙΟ