27.2.09

ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Η ελληνική αποκριά έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Συνδέεται με την λατρεία του Διονύσου, θεού του κρασιού και των εορτασμών. Η αγγλική λέξη "carnival" προέρχεται από το λατινικό "carnem levare" ή "carnis levamen", που σημαίνει "διακοπή της βρώσης κρέατος". Στα ελληνικά χρησιμοποιείται η λέξη "αποκριά" και σημαίνει ακριβώς το ίδιο.

Αυτή η δημοφιλής παράδοση προέρχεται από τιε παγανιστικές τελετουργίες των αρχαίων Ελλήνων και τις γιορτές προς τιμή του Διονύσου, θεού του κρασιού και της ευθυμίας. Οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν σε σατύρους ή φορούσαν μάσκες και ξεχύνονταν στους δρόμους και στις γειτονιές συμπεριφερόμενοι "προκλητικά" με τολμηρές φράσεις και πράξεις. Αυτό εξυπηρετούσε το σκοπό να επιτρέπεται να εκφράζονται ελεύθερα ερωτικές σκέψεις ενώ έκρυβαν την αληθινή τους ταυτότητα πίσω από τις μάσκες. Αυτή η παράδοση τελικά εξαπλώθηκε και σε άλλα μέρη του κόσμου μέσω της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου. Όμως, οι παγανιστικές πρακτικές ήταν τόσο βαθιά ριζωμένες που δεν καταργήθηκαν τελείως . Αργότερα, όταν εμφανίστηκε ο χριστιανισμός, αν και οι άνθρωποι σταμάτησαν να λατρεύουν τους θεούς του Ολύμπου, οι συνήθειες των Ελλήνων να μεταμφιέζονται και να γιορτάζουν στους δρόμους παρέμειναν. Μια φορά τον χρόνο, περίπου αυτήν την εποχή, τα καρναβάλια συμβαίνουν σε πολλές πόλεις και χωριά της χώρας μας.

Στην πραγματικότητα, η αποκριά διαρκεί τρεις εβδομάδες, και ξεκινάει 60 μέρες πριν το Πάσχα. Ονομάζεται Τριώδιο. Η λέξη προέρχεται από το "τρεις ωδές" που σημαίνει οι τρεις ύμνοι που συνηθίζουμε να λέμε στην εκκλησία. Ξεκινά την πρώτη Κυριακή, που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του "Τελώνη και Φαρισαίου". Την δεύτερη Κυριακή , στο Ευαγγέλιο του "Ασώτου Υιού". Η τρίτη είναι της "Απόκρεω " και η τελευταία Κυριακή της αποκριάς,κατα την οποία οι εορτασμοί και οι εκδηλώσεις φτάνουν στο απόγειο τους, είναι η "Τυρινή" (τυροφάγου). Το τέλος της αποκριάς είναι την αυγή της επόμενης μέρας: η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, που ονομάζεται Καθαρά Δευτέρα.

Κατά την διάρκεια αυτών των ημερών, γιορτές και εκδηλώσεις οργανώνονται παντού και οι άνθρωποι διασκεδάζουν πολύ, και κυρίως τα παιδιά. Οι ενήλικες και τα παιδιά μεταμφιέζονται με αστειά κουστούμια, χορεύουν, τραγουδούν και παρακολουθούν παρελάσεις καρνάβαλων καθώς και άλλες δραστηριότητες, που οργανώνονται από τους δήμους όλων σχεδόν των πόλεων της Ελλάδας.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 σχόλια:

  1. Στην Κάλυμνο οι μεταμφιεσμένοι ονομάζονται "καλοέρια" και γυρνάνε από σπίτι σε σπίτι... κάνουν την επισκεψή τους, χορεύουν, κάνουν αστεία με απώτερο σκοπό να σε τρομοκρατήσουν και φεύγουν! Εαν θέλεις τα "φιλέυεις" τα καλοέρια, πορτοκάλια, σοκολατάκια ή ότι άλλο έχεις ευχαρίστηση. Πιο παλιά τα καλοέρια ντύνονταν με προβιές και είχαν και κουδούνες από ότι μου έχουν πει.... Τώρα κατα κύριο λόγο τα καλοέρια πηγαίνουν σε μπαρ και εστιατόρια και ξεσηκώνουν τον κόσμο. Α! να μην ξεχάσω να πώ ότι αυτοί πού ντύνονται καλοέρια, ντύνονται με τέτοιο τρόπο που δεν τους γνωρίζεις.... έχω ντυθεί και εγώ πολλές φορές...τελευταία φορά ήμουν περίπου 17 και ήμουν Νίτζα. Ντυμένη στα μαύρα, με έναν κόκκινο δράκο στην πλάτη και μια μεγάλη χατζάρα...Τρόπος του λέγειν χατζάρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτό θα έλεγα κι εγώ, για τα καλοέρια!
    πόσο θα ήθελα να είμουν πάλι πίσω και να ντυνόμουν καλοέρι ή να δεχόμουν στο σπίτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Noμίζω πως σε μικρές μόνο κοινωνίες πλέον μπορούν ακόμα να δέχονται καλοέρια σπίτι.Φαντάζεστε στην Αθήνα καλοέρια με όλα αυτά που γίνονται;Είναι κρίμα πάντως να απομακρυνόμαστε όλο και περισσοτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κι όμως! πριν πολλά χρόνια βέβαια βρέθηκε η γιαγιά μου στην Αθήνα με το μικρό της γιο, το θείο μου το Μανώλη.
    Μέσα στην αφέλειά της τον έντυσε καλοέρι και γύριζε στις πολυκατοικίες!
    Οι αντιδράσεις ποικίλες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ !

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΣΜΑΛΙΟ