Ο Καλύμνιος γλύπτης, Σακελλάρης Κουτούζης βρίσκεται στην Κίνα στην πόλη Changchun τους επόμενους δυο μήνες, από 13/7/2011 έως 7/9/2011 για να κατασκευάσει επί τόπου ένα μπρούντζινο άγαλμα ύψους 4.00 μέτρων. Πιο συγκεκριμμένα η πόλη Changchun,(στη βόρειο-ανατολική Κίνα, τη ζώνη υψηλης τεχνολογίας της χώρας),με το μεγαλύτερο πάρκο γλυπτικής σ’ όλο τον κόσμο προκήρυξε και φέτος όπως κάθε χρόνο, παγκόσμια πρόσκληση στους γλύπτες που ενδιαφέρονται, να καταθέσουν προτάσεις για να φιλοτεχνήσουν έργο τους στο εκεί πάρκο. Ανάμεσα στους 40 περίπου γλύπτες, από τους υποψηφίους όλου του κόσμου, που επελέγησαν για να υλοποιηθούν οι προτάσεις τους είναι και ο Καλύμνιος γλύπτης Σακελλάρης Κουτούζης. Το έργο που θα υλοποιήσει ο κ. Κουτούζης έχει τίτλο ΑΝΩ ΣΧΩΜΕΝ ΤΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ και αποδίδει έναν ασκητή μοναχό στη στάση προσευχής και περισυλλογής προς τα άνω, με τα χέρια στη θέση της δέησης. Σύντομα λοιπόν, στην Κίνα, στο Changchun International Sculpture Park, ανάμεσα σε άλλα 400 αγάλματα απ’ όλο τον κόσμο θα βρίσκεται και ένα έργο Δωδεκανήσιου γλύπτη. Είναι επίσης ενδιαφέρον που ένας δεόμενος Ορθόδοξος μοναχός ένα βαθύ σύμβολο της Χριστιανοσύνης, από μπρούντζο και ύψους 4 μ., θα έχει το τιμητικό βάθρο του στο μεγαλύτερο πάρκο γλυπτικής με έκταση 120 εκτάρια, στη χώρα του Λάο Τσέ, του Βούδα και του Κομφούκιου. Για την τιμητική αυτή επιλογή είναι ενήμερη τόσο η πολιτική ηγεσία του τόπου μας (ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού), όσο και η εκκλησιαστική ηγεσία (η τοπική εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο).
από την εφημ. ΡΟΔΙΑΚΗ
από την εφημ. ΡΟΔΙΑΚΗ
Ο άνθρωπος είναι άσχετος δεν είναι καν από σχολή καλών τεχνών η άλλη πανεπιστημιακού επιπέδου. Ας μείνει μαθηματικός η να δώσει εξετάσεις εάν μπορεί να μπει στην σχολή καλών τεχνών. Λυπάμαι που γινόμαστε ρεζίλι με τέτοια έργα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓλύπτης είναι αυτός που έχει σπουδάσει γλυπτική . Δεν μπορεί κάποιος να λέγετε μαθηματικός εάν δεν έχει σπουδάσει μαθηματικά και είναι αυτοδίδακτος.
"Αγαπητέ" Rodos ,
Διαγραφήμπαίνω στον κόπο να σου απαντήσω αν και ΔΕΝ το συνηθίζω με ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ .
Ως κριτικός τέχνης είναι προφανές ότι δεν έχεις καμμία σχέση με την τέχνη και δη την γλυπτική. Έχεις οπωσδήποτε το δικαίωμα της "κριτικής" σε ένα έργο τέχνης, στο ύφος και την τεχνοτροπία ενός καλλιτέχνη, αλλά αυτή η "κριτική" είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ το ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟ κριτήριο της αισθητικής σου. Έχεις κάθε δικαίωμα να "λυπάσαι" πού ένα υπερμεγέθες έργο του Καλύμνιου καλλιτέχνη βρίσκεται στο Κινέζικο πάρκο γλυπτών (σύντομα θα προστεθεί και 2ο) μαζί με έργα άλλων δύο Ελλήνων (μόνο!)και δεκάδων απ' όλο τον κόσμο. Άλλοι πάλι, νοιώθουν υπερήφανοι.
Τώρα, όσον αφορά το "θέσφατον" για το ποιός είναι γλύπτης και ποιός όχι, θα σε παραπέμψω στον Ροντέν, ο οποίος όχι μόνον δεν πήγε σε σχολή "καλών τεχνών", αλλά έδωσε και τρεις φορές για να μπεί στην "μικρή σχολή" και απορρίφθηκε και τις τρεις ! Αυτό κατά την "άποψή" σου σημαίνει ότι ΔΕΝ ήταν γλύπτης !?