14.8.10

Το Δεύτερο Πάσχα των Ορθοδόξων


«Εν τη κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες, Θεοτόκε»
Με ιδιαίτερη χαρά γιορτάζει σήμερα o ορθόδοξος ελληνικός λαός την εορτή της Παναγίας.Tίθεται όμως το ερώτημα, γιατί εορτάζουμε ενώ το γεγονός στο όποιο αναφέρεται η σημερινή ημέρα είναι ο θάνατος της Παναγίας;
Το γεγονός στο όποιο αναφέρεται η σημερινή μέρα, είναι όντως ο θάνατος της Παναγίας. Διότι ήλθε η ώρα του θανάτου και για την Παναγία. Τόσο η υμνογραφία της Εκκλησίας μας όσο και η εικονογραφία της παρουσιάζουν με ζωηρά χρώματα το γεγονός αυτό. Οι Απόστολοι, ενώ ήσαν διασκορπισμένοι στα πέρατα της γης, με ειδικό θαύμα, συγκεντρώνονται στο σπίτι της Παναγίας στη Γεθσημανή και κηδεύουν το πανάχραντο και πανάγιο σώμα της.Άλλ' ενώ πρόκειται περί του θανάτου της Παναγίας, η σημερινή εορτή δεν λέγεται «ο θάνατος» της Θεοτόκου αλλά η «κοίμηση της Θεοτόκου»! Γιατί; Διότι ο θάνατος, μετά την ανάσταση του Χριστού, την οποία είδε και η Θεοτόκος, δεν ήταν πλέον παρά ένας ύπνος, μία προσωρινή κοίμηση. Από την εποχή, μάλιστα, εκείνη, οι χριστιανοί πού πεθαίνουν δεν λέγονται «νεκροί», αλλά «κεκοιμημένοι» και οι χώροι οπού τους ενταφιάζουν δεν λέγονται πια νεκροταφεία, αλλά «κοιμητήρια»!
Αφού οι Απόστολοι κήδευσαν και ενταφίασαν το ιερό σκήνωμα της Θεοτόκου, υστέρα από τρεις μέρες, κατά την παράδοση, χρειάσθηκε να ανοίξουν τον τάφο. Και ω του θαύματος! Το σώμα της Παναγίας έλειπε. Το πράγμα ήταν συνταρακτικό και άρχισε να απασχολεί την Εκκλησία: «τί έγινε το σώμα της Παναγίας;» Την απάντηση και πίστη της Εκκλησίας την διατύπωσε ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός: Το σώμα της Παναγίας, με ενέργεια της θείας Χάρης «μετέστη» στον ουρανό. Με άλλα λόγια, το σώμα της Παναγίας, με θεϊκή ενέργεια, άλλαξε κατάσταση υπάρξεως και πέρασε από την κατάσταση του θανάτου στην κατάσταση της ζωής. Η «μετάσταση», επομένως, της Παναγίας είναι μια πρώτη ανάσταση πού ενήργησε ο Χριστός, τιμώντας ιδιαίτερα την Θεοτόκο και μητέρα του. Γι΄ αυτό, λοιπόν, χαίρεται η Εκκλησία. Διότι στη «μετάσταση» της Παναγίας προγεύεται την κοινή ανάσταση των ανθρώπων. Με τον τρόπον αυτό, η «μετάσταση» της Θεοτόκου γίνεται το δεύτερο Πάσχα των Ορθοδόξων.
Υπάρχει, όμως, και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό για μας: ενώ η Παναγία «μετέστη» από τη γη στον ουρανό, εν τούτοις «τον κόσμον ου κατέλιπε». Όπως ο Χριστός υποσχέθηκε πώς θα είναι κοντά μας «πάσας τας ημέρας έως της συντέλειας του αιώνος» (Ματθ. κη' 20), έτσι και η Παναγία είναι κοντά μας, όπως αποδεικνύουν τα άπειρα θαύματα της.
«Κύριε Ιησού Χριστέ, ο πάντα δυνάμενος εν ουρανώ και επί γης, ταύτην την παράκλησιν δυσωπώ το όνομά σου το άγιον˙ εν εκάστω καιρώ και τόπω όπου γίνεται η μνήμη του ονόματός μου, αγίασον τον τόπον εκείνον, και δόξασον τους δοξάζοντάς σε δια του εμού ονόματος, προσδεχόμενος των τοιούτων πάσαν προσφοράν και πάσαν ικεσίαν και πάσαν ευχήν» .Η παραπάνω παράκληση της Παναγίας ας μας ακολουθεί όλους στις δύσκολες στιγμές μας.
Αποσπασματα απο το βιβλίο «ΛΟΓΟΣ ΖΩΗΣ» και απο αρθρο του μητροπολίτη Αμμοχώστου।

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ !

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΣΜΑΛΙΟ