1.8.10

Ο Σερτ Τσεσούρ “Θα το ξανασκεφτόμουν να κατεβάσω τη σημαία στα Ίμια”

«Θα το ξανασκεφτόμουν» λέει στο ΘΕΜΑ ο Τούρκος δημσοιογράφος κ.Σερτ Τσεσούρ, που σήμερα εργάζεται στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan News Agency και ο οποίος πριν από 14 χρόνια κατέβασε μαζί με έναν συνάδελφο του την ελληνική σημαία από τα Ίμια, σηματοδοτώντας την κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο ίδιος, που είναι καταχωρημένος στη λίστα των «ανεπιθύμητων προσώπων» στην Ελλάδα , τάσσεται υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας, αν και το 1996 παραλίγο να οδηγούσε σε πολεμική σύγκρουση Ελλάδα και Τουρκία.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ.Τσεσούρ στο ΘΕΜΑ έχει ως εξής :

Πιστεύετε πως θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η κρίση στις βραχονησίδες Ίμια το 1996 ;

Με τις συνθήκες εκείνης της εποχής κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να μαντέψει πως η κρίση θα ήταν τόσο σημαντική και πως θα διαρκούσε για τόσο καιρό. Δεν υπήρχε πρόθεση δημιουργίας κρίσης, τουλάχιστον από την πλευρά μου.

Πολλοί υποστηρίζουν πως οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας σας έδωσαν εντολή να μεταβείτε στα Ίμια και να κατεβάσετε την ελληνική σημαία.

Κατηγορηματικά δηλώνω πως ήταν καθαρά μια δημοσιογραφική ενέργεια. Τα υπόλοιπα που έχουν ακουστεί, αγγίζουν τη σφαίρα της φαντασίας και με κάνουν να βαριέμαι.

Σήμερα θα επαναλαμβάνατε την ίδια κίνηση, να πάτε στα Ίμια και να κατεβάσετε την ελληνική σημαία;

Θα το ξανασκεφτόμουν. Θα λειτουργούσα διαφορετικά αν ήξερα πως όλο αυτό θα έπαιρνε τέτοιες διαστάσεις και θα παρέμενε ζωντανό μέχρι σήμερα. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ψυχοσύνθεσή μου σήμερα, σε σχέση με αυτή του 1996. Είναι πάντως μια δύσκολη ερώτηση και η απάντηση είναι δύσκολη. Δεν θα ήθελα να δημιουργήσω εκ νέου ένταση. Ας σκεφτούμε για τις σημερινές μας σχέσεις που είναι πολύ καλές.

Η σημαία βρίσκεται στην Χουριέτ!

Αλήθεια. Τι απέγινε η ελληνική σημαία, που κατεβάσετε ;

Τη σημαία που κατέβασα, την παρέδωσα στην εφημερίδα που εργαζόμουν τότε, στην Χουριέτ. Πληροφορήθηκα στη συνέχεια, πως εκπρόσωπος της εφημερίδας την πήγε στο ελληνικό προξενείο της Σμύρνης για να την παραδώσει στους Έλληνες αξιωματούχους. Δεν τη δέχθηκαν όμως, αφού θα ήταν σαν να αποδεχόντουσαν πως είχαν χάσει τον πόλεμο στα Ίμια. Έκτοτε η σημαία παραδόθηκε στον υποδιευθυντή της εφημερίδας Χουριέτ.

Αυτά που ενώνουν Έλληνες και Τούρκους είναι περισσότερα η λιγότερα από αυτά που μας χωρίζουν;

Νομίζω πως έχουμε τόσα πολλά κοινά. Υπήρχαν πράγματα που μας χώριζαν, αλλά πρέπει να τα αφήσουμε στο παρελθόν. Όλοι μιλούν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά νομίζω πως η Τουρκία έχει χειρότερες σχέσεις με άλλες χώρες από ότι με την Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν περισσότερα που μας ενώνουν από όσα μας χωρίζουν

Πως βλέπετε τη "χημεία" Ερντογαν – Παπανδρέου

Ο Ερντογαν είναι ένας πολύ ισχυρός ηγέτης στην περιοχή. Ο Παπανδρέου είναι ένας μετριοπαθής πολιτικός και συνεχίζει τη φιλία που άρχισε με τον Ισμαήλ Τζεμ και ξέρω πως η τουρκική κυβέρνηση δίνει σημασία σε αυτήν τη φιλία.

Στην Ελλάδα είστε «ανεπιθύμητος» Σας στεναχωρεί η εξέλιξη αυτή;

Η Ελλάδα είναι το λίκνο της δημοκρατίας. Αποδέχομαι πως είμαι ανεπιθύμητος. Θα είχε όμως τόση σημασία αν ερχόμουν ή όχι;; Αν κάποιος θέλει να κάνει κάτι κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει. Θεωρώ πως είναι μια λανθασμένη απόφαση και πιστεύω πως κάποια στιγμή θα μπορεί κάποιος ελεύθερα να με προσκαλέσει στην Ελλάδα.

Έχετε Έλληνες φίλους;

Φυσικά έχω. Και στην Αθήνα και στα νησιά. Αλλά δεν μπορώ να έρθω στην Ελλάδα και να τους δω, αφού είμαι «ανεπιθύμητος»

ΠΗΓΗ:Παναγιώτη Σαββίδη, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ !

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΣΜΑΛΙΟ