16.6.10

Η BLUE STAR προς δήμαρχο Καλυμνίων : «Με Αριστα το 10, παίρνετε… 100»

Εγινε και η άτυπη επιθεώρηση από την ναυτιλιακή εταιρία Αττικα Γκρουπ (Μαρφίν) της νέας εξωτερικής προβλήτας, για να ελεγχθεί κατά πόσο είναι κατάλληλη να δεχτεί τα μεγάλα BLUE STAR. Τα στελέχη της εταιρίας βρήκαν τέλεια την κατασκευή και τη «βαθμολόγησαν» με Αριστα.
Ο αρχιπλοίαρχος της εταιρίας κ. Γκαϊτατζής (φωτο άνω, δεξιά) και ο αρχικαπετάνιος κ. Τσιμάρας (φωτο, αριστερά, στο κέντρο ο δήμαρχος), ήρθαν στην Κάλυμνο στις 15.6.10, με σκοπό να δούνε τη νέα εξωτερική προβλήτα που κατασκεύασε ο Δήμος στο μεγάλο λιμενοβραχίονα. Το έργο έγινε με υπόδειξη-απαίτηση της εταιρίας, πριν 3 μήνες, προκειμένου τα μεγάλα BLUE STAR να μην καθυστερούν στον κατάπλου-απόπλου. Ο Δήμος ανταποκρίθηκε άμεσα και ταχύτατα στην απαίτηση της εταιρίας και μέσα σε τρεις μήνες κατασκεύασε την προβλήτα και τα στελέχη της εταιρίας έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι και εντυπωσιάστηκαν από την ποιότητα του έργου. Χαρακτηριστικά, είπαν χαρακτηριστικά στο δήμαρχο κ. Γ. Ρούσσο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μ. Μπούκη: «Με Αριστα το 10, παίρνετε 100» !
Τι γίνεται από δω και πέρα; Τώρα αρχίζει το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο, το κυρίως θέμα: να ενταχθεί η Κάλυμνος στα δρομολόγια του BLUE STAR 1 ή BLUE STAR 2 από φέτος. Η Κάλυμνος επείγεται να επιλύσει το ακτοπλοϊκό της πρόβλημα από αυτό το καλοκαίρι. Δύσκολο ναι, αλλά όχι ακατόρθωτο, καθώς η εταιρία έχει όλη την καλή διάθεση. Μέσα σε λίγες ημέρες (από σήμερα, 17.6.10) αναμένεται να δει η Κάλυμνος ένα μεγάλο BLUE STAR να δένει στην εξωτερική της προβλήτα του λιμανιού. Και μες στη βδομάδα αυτή, το αργότερο μέχρι το Σάββατο (20.6.10), το BLUE STAR 1 ή BLUE STAR 2 θα κάνει την πρώτη δοκιμαστική του πρόσδεση στην εξωτερική προβλήτα.

Πάντως, «πρόλαβε» το ΔΙΑΓΟΡΑΣ και «δοκίμασε» την προβλήτα. Ξημερώματα της 17.6.10, αφού αποβίβασε-επιβίβασε επιβάτες και οχήματα στην κεντρική προβλήτα του λιμανιού, όταν βγήκε έξω από το λιμάνι για το ταξίδι του προς Πειραιά, έκανε δοκιμαστική προσέγγιση στην προβλήτα. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Ο χρόνος που χρειάστηκε από τη ρίψη της άγκυρας μέχρι το δέσιμο στην προβλήτα δεν ξεπέρασε τα 3´λεπτά, ενώ το λύσιμο των κάβων και άνοιγμα στο πέλαγος ήταν διάρκειας μόλις 2´λεπτών.

Παρόντες στη δοκιμή αυτή ήταν ο δήμαρχος κ. Ρούσσος, ο πρόεδρος του Δημ. Λ.Τ. κ. Μπούκης αλλά και ο αρχιπλοίαρχος της ΑΤΤΙΚΑ ΓΚΡΟΥΠ κ. Γκαϊτατζής, ο οποίος μάλιστα επόπτευε τη διαδικασία με ζωηρό ενδιαφέρον τρέχοντας δεξιά-αριστερά, για να ελέγξει τη λειτουργικότητα της προβλήτας και τους χρόνους κατάπλου-απόπλου. Οι εντυπώσεις του ήταν ενθουσιώδεις. Δήλωσε στην κάμερα του ΑΙΓΑΙΟ TV: «από σήμερα αρχίζει μια νέα εποχή για την Κάλυμνο» και συμπλήρωσε: «το λιμάνι της Καλύμνου είναι το καλύτερο από τα λιμάνια των νησιών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου» - μετρώντας, προφανώς, την οικονομία χρόνου και την λειτουργικότητα της προβλήτας.

Ο κ. δήμαρχος με πλήρη ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας των τελευταίων τριών μηνών, χαρακτήρισε το έργο αυτό ως μικρό μεν, αφού ο Δήμος έχει κάνει πολλά έργα κατά πολύ μεγαλύτερα από αυτό, αλλά αυτό το έργο έχει ιδιαίτερη αξία για την Κάλυμνο, γιατί ανοίγει μεγάλες δυνατότητες για την ακτοπλοΐα. Παράλληλα, έκανε έκκληση προς όλους τους Καλύμνιους που θα εξυπηρετούνται κάθε φορά από την προβλήτα αυτή: οδηγοί, ιδιοκτήτες μεταφορικών πλοίων κ.λπ., να βοηθήσουν ώστε η επιβίβαση-αποβίβαση να γίνεται απρόσκοπτα και με ταχύτητα. Ωστόσο, ο Δήμος έχει έτοιμο αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «επιχειρησιακό σχέδιο επιβίβασης-αποβίβασης», για την καλύτερη κυκλοφορία των οχημάτων. Αλλά, για να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο ο Δήμος χρειάζεται τη συνεργασία του Λιμεναρχείου και τη βοήθεια των Καλύμνιων.

Τελικά, η Κάλυμνος θα βρεθεί με δύο εξωτερικές προβλήτες. Μετά από αυτή την άμεσης δράσης προβλήτα, θα ακολουθήσει και η μεγάλη, της οποίας οι μελέτες είναι έτοιμες από καιρό, ο φάκελος ώριμος και βρίσκεται στη φάση της προκήρυξης του έργου και ανάδειξης του μειοδότη εργολάβου. Και οι δύο προβλήτες «βλέπουν» προς το πέλαγος και έχουν τη δυνατότητα να δεχτούν πλοίο οποιουδήποτε μεγέθους, καθότι θα δένει στο μουράγιο και θα εκτείνεται στο πέλαγος. Πάντως και αυτή η δήθεν πρόχειρη προβλήτα άριστης κατασκευής θα αποτελεί μια εναλλακτική λύση για την ακτοπλοΐα της Καλύμνου.

Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι η επίδοση της παρούσας δημοτικής Αρχής στα ακτοπλοϊκά είναι εντυπωσιακή: 1) ανακαινισμένο με νέες μηχανές Ο/Ε Ν. ΚΑΛΥΜΝΟΣ, 2) ταχύπλοο KALYMNOS STAR, 3) ενώ αναμένεται η άφιξη του δεύτερου KALYMNOS STAR 2, και 3) προχωρεί η αγορά μεγάλου και ταχύπλοου πλοίου για σύνδεση της Καλύμνου με Πειραιά. (ΣΝΤ)

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΑΡΓΩ της Καλύμνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ !

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΣΜΑΛΙΟ