1.12.09

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS......ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ
(ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μεταξύ των μεγαλυτέρων προβλημάτων δημόσιας υγείας παγκοσμίως παραμένει η ΗΙV/AIDS λοίμωξη, τριάντα σχεδόν χρόνια μετά από την πρώτη της διάγνωση. Στη χώρα μας, για τους πρώτους δέκα μήνες του 2009, ο αριθμός δηλώσεων νέων ΗΙV διαγνώσεων είναι υψηλός, αν και, το σύνολο των σχετικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2008. Η πραγματικότητα για την HIV/AIDS λοίμωξη στην Ελλάδα,όπως αυτή απεικονίζεται στα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν δικαιολογεί τον εφησυχασμό, ιδιαίτερα δε αν λάβουμε υπόψη μας ότι πλήττεται ο βασικός κορμός του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, η ηλικιακή δηλαδή ομάδα των 25-44
ετών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία για την HIV λοίμωξη κατά τους
πρώτους δέκα μήνες του 2009:

• Ο αριθμός δηλώσεων νέων ΗΙV διαγνώσεων ανέρχεται σε 462, από τις οποίες 49 (10,6%) αφορούν κρούσματα AIDS (νοσούντες).
• Η επιδημία προσβάλλει κυρίως άνδρες (83,3%) και είναι επικεντρωμένη στους άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες. Η μετάδοση στον ετεροφυλόφιλο πληθυσμό έρχεται σε δεύτερη θέση.
• Συνολικά, η πλειονότητα των δηλωθέντων HIV οροθετικών ατόμων ήταν ηλικίας 25-44 ετών. Η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη συχνότητα, στους άνδρες είναι αυτή μεταξύ 30 και 34 ετών και στις γυναίκες η ομάδα μεταξύ 25 και 29 ετών.
• Διαγνώσθηκαν 73 νέες περιπτώσεις κρουσμάτων ΑIDS , εκ των οποίων οι 57 (78,1%) ήταν άνδρες και οι 16 (21,9%) γυναίκες.
• Χαμηλός παραμένει ο αριθμός χρηστών ουσιών με HIV.
• O συνολικός αριθμός των HIV οροθετικών ατόμων που έχουν δηλωθεί στην

Ελλάδα από την αρχή της επιδημίας έως τις 31.10.2009 (περιλαμβανομένων και των κρουσμάτων AIDS) ανέρχονται σε 9.798, με τους άνδρες να υπερισχύουν από πλευράς ποσοστού (80,4%).Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008 παρατηρήθηκε ο δεύτερος, μετά από το 1998,υψηλότερος αριθμός νέων διαγνώσεων ΗIV λοίμωξης (51,8 ανά εκατομμύριο πληθυσμού). Για το 2009 δεν έχει ολοκληρωθεί η συλλογή των δεδομένων,εκτιμάται όμως ότι ο συνολικός αριθμός νέων μολύνσεων που θα δηλωθούν τελικά θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, αλλά ενδεχομένως όχι μεγαλύτερα σε σχέση με το 2008.


http://www.youtube.com/watch?v=C_9RyAxFgFk&feature=player_embedded

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ !

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΣΜΑΛΙΟ

ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ , ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ