11.10.09

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΣΑΜΠΟΥΝΑΣ



Tο Σάββατο 10 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138, έγινε η πρώτη προβολή της ταινίας «Τα λαϊκά πνευστά του Αιγαίου» , ένα ντοκιμαντέρ του Πάνου Καρκανεβάτου με την επιστημονική επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα. Μέσα από μουσικές συναντήσεις παρακολουθεί και καταγράφει τους οργανοπαίκτες που παίζουν τα παραδοσιακά πνευστά στις Κυκλάδες, τη Σάμο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Μετά την προβολή της ταινίας, ο ήχος της τσαμπούνας έδωσε τον τόνο για ένα μικρό νησιώτικο γλέντι στο αίθριο του μουσείου.

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, στις 12.00 στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φ. Ανωγειανάκη, Διογένους 1, Πλάκα, έγινε η πρώτη προβολή τριών ταινιών μικρού μήκους: «Τα Χοιροσφάγια της Μυκόνου», «Η τσαμπούνα στην Άνδρο» και «Οι κουδουνάτοι στη Νάξο», σε σκηνοθεσία του Πάνου Καρκανεβάτου με την επιστημονική επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα. Μετά την προβολή ακολούθησε ένα μικρό φεστιβάλ με τσαμπούνες στον κήπο του μουσείου. Η συνέχεια δόθηκε στα σοκάκια της Πλάκας. Η «πατινάδα» ξεκίνησε από τους «Αέρηδες» και έφτασε μέχρι το «Μοναστηράκι» για να συνεχίσει από την οδό Αθηνάς μέχρι τη Βαρβάκειο Αγορά!

Οι τουρίστες λίγο παραξενεμένοι και περισσότερο γοητευμένοι από το πρωτόγνωρο θέαμα που αντίκριζαν , τραβούσαν φωτογραφίες πότε τους τσαμπουνιστές – πότε τον κόσμο που συνόδευε … Από τα Δωδεκάνησα ο Καλύμνιος Μανώλης Χούλης ! Ο εξαιρετικός οργανοπαίχτης έδωσε το δικό του ρεσιτάλ τσαμπούνας στο κέντρο που κατέληξε το τσούρμο για να ξεσηκώσει όλο τον κόσμο με τους Δωδεκανησιακούς σκοπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ !

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΣΜΑΛΙΟ