8.8.09

Η ημέρα που το… «Μικρό αγόρι» άλλαξε τον κόσμο

Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Αυγούστου του 1945, όταν γράφτηκε μία από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν τότε που ένα γιγάντιο «μανιτάρι», ύψους 18 χιλιομέτρων, κάλυψε τον ουρανό της Hiroshima, σκορπώντας πίσω του τον όλεθρο.
Το «Μικρό αγόρι», όπως ονομάστηκε η ατομική βόμβα που ισοπέδωσε την πόλη, έκοψε το νήμα της ζωής σε τουλάχιστον 140.000 ανθρώπων, σηματοδοτώντας, με τον πλέον τραγικό τρόπο, τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Προϊόν στρατηγικού σχεδιασμού; Επίδειξη δύναμης των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην ανίκανη να αντιδράσει Σοβιετική Ένωση; Η ιστορία δεν έχει ακόμα αποφανθεί. Ωστόσο, το λαβωμένο κτίριο της «Εμπορικής Έκθεσης της Περιφέρειας της Hiroshima», το μόνο κτίσμα που διασώθηκε από την πυρηνική μανία, δεσπόζει, μέχρι σήμερα, στο κέντρο της πόλης, μαρτυρώντας τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική τραγωδία του σύγχρονου κόσμου.
Την καταδικαστική, για εκατοντάδες χιλιάδες Ιάπωνες, απόφαση έλαβε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Harry Truman, δίνοντας το πρόσταγμα για την εγκληματική αυτή πράξη, η οποία, αναδείχτηκε σε σύμβολο υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης και του πυρηνικού αφοπλισμού.

Το ίδιο σκηνικό φρίκης στήθηκε τρεις μέρες αργότερα στην πόλη Nagasaki, όταν μία δεύτερη ατομική βόμβα, ο «Χοντρός άνδρας», ολοκλήρωσε το καταστροφικό έργο του «Μικρού αγοριού», προκαλώντας τον θάνατο 80.000 ανθρώπων.

Παρόλο που έχουν παρέλθει 64 χρόνια από τους «δίδυμους» βομβαρδισμούς, το αίτημα της καταστροφής των πυρηνικών όπλων παραμένει επίκαιρο, καθώς ο εφιάλτης εξακολουθεί να πλανάται πάνω από την υδρόγειο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ !

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΣΜΑΛΙΟ