9.7.09

ΨΑΡΕΨΑΝ ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ


Ερασιτέχνης ψαράς έπιασε στο αγκίστρι του, μέσα στο λιμάνι της Καλύμνου λαγοκέφαλο, την περασμένη εβδμάδα. Μετά απ' αυτό το γεγονός πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι ψαρεύουν και ιδιαίτερα οι νεαροί ερασιτέχνες ψαράδες γιατί πρόκειται για δηλητηριώδη ψάρι.

Να αναφέρουμε οτι τα ψάρια αυτά, περιέχουν στο δέρμα και στα σπλάχνα τους, μια τοξίνη, την τετραδοτοξίνη(tedrodoxin TTX) η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο, απο μυική παράλυση, αναπνευστικές διαταραχές και ανεπάρκεια του κυκλοφοριακού συστήματος.

Χαρακτηρηστικά του συγκεκριμένου είδους:

Το συγκεκριμένο είδος λαγοκεφάλου έχει σχήμα ροπαλοειδές, με μεγάλο κεφάλι, λεπτή και διχαλωτή ουρά. Τα μάτια του είναι μεγάλα, ανοιχτόχρωμα με μαύρη κόρη και μπροστά τους υπάρχει μία κηλίδα χρώματος ασημί.

Διαθέτει τέσσερα χαρακτηριστικά δόντια(σαν ράμφος) δύο στην πάνω σιαγόνα και δύο στην κάτω που θυμίζουν λαγό. Το πάνω μέρος του σώματος έχει χρώμα πρασινο-λαδί-καφέ, με πολλές καφές σκούρες ή μαύρες κηλίδες, και δεν έχει λέπια.

Στα πλευρά έχει μια ασημένια ταινία, και η κοιλιά του ειναι ασπριδερή και λεία, χωρίς αγκάθια και εξογκώματα η οποία μπορεί να φουσκώνει σαν μπαλόνι. Το μήκος του μπορεί να φτάσει απο 2 εως 60cm και σπανίως μπορεί να φτάσει το 1m και τα 7kg βάρος, αλλά όπως διαπιστώθηκε στις θάλασσες μας αλιεύεται σε μικρά μεγέθη, κάτω των 10cm. Είναι είδος που σε ζει σε ρηχά νερά, συνήθως απο 15 έως 50 μέτρα και σπανιότερα ως 100 μέτρα βάθους, σε βραχώδεις βυθούς, κάθετα παράκτια βράχια και υφάλους.
πηγή: εφ. Νησιώτικη Διαδρομή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ !

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΣΜΑΛΙΟ

ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ , ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ