5.4.09

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΛΥΜΝΟΥ-ΑΘΗΝΑΣ

Πρίν από λίγο καιρό είχα την τιμή και την ευχαρίστηση να παρακολουθήσω τη βράβευση της Κας Μαρίας Θεοδωρίδου, προέδρου του «Σωματείου Διεθνών Σχέσεων και Πολιτιστικών ανταλλαγών Καλύμνου-Αθήνας» από την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς . Δεν ήταν πολύ πριν που είχα μάθει για τους σκοπούς αυτού του σωματείου και για το πολύτιμο έργο εθνικής σημασίας που επιτελεί ! Την προβολή του Ελληνικού πολιτισμού και την διάδοση της Ελληνικής γλώσσας , σε χώρες μακρινές ή κοντινές , που κάποτε άκμαζε το Ελληνικό στοιχείο !Την δημιουργία φιλελληνικών πυρήνων που θα μεταλαμπαδεύσουν την αγάπη τους για την Ελλάδα , με μοναδική επιβράβευση την φιλοξενία τους στην Κάλυμνο και την κάλυψη των σπουδών τους από το σωματείο…Το μέγεθος και η σημαντικότητα αυτού του έργου , φαίνεται και από τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα αντίστοιχα «κρατικά» προγράμματα … Διάβασα σε καθημερινή Αθηναϊκή εφημερίδα ένα σχετικό άρθρο ,μέρος του οποίου και παραθέτω :

Αργοσβήνουν οι έδρες Νεοελληνικών

Πέρυσι, οι καθηγητές του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου Τιφλίδας διαπίστωσαν ότι από τους 750 φοιτητές που γράφτηκαν στη Φιλοσοφική Σχολή, το 20% διάλεξαν ως ξένη γλώσσα τα τουρκικά, ενώ μόλις το 1% επέλεξε τα νεοελληνικά. Ποιος να το πίστευε ότι ένα τμήμα στο οποίο κάποτε για μια θέση συναγωνίζονταν πέντε φοιτητές, σήμερα θα αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο κατάργησης λόγω του περιορισμένου ενδιαφέροντος (αντίθετα, η Διεύθυνση του Πανεπιστημίου αναγκάστηκε να καλέσει επιπλέον καθηγητές της τουρκικής). Και το παράδειγμα αυτό δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε μεμονωμένο. Αργά αλλά σταθερά τα τελευταία χρόνια, η μία μετά την άλλη έδρες νεοελληνικών σπουδών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού καταργούνται, με κύριες αιτίες τη μείωση του αριθμού των φοιτητών αλλά -όπως όλα δείχνουν- και την έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς ελληνικής Πολιτείας. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού, μόλις την τελευταία πενταετία έχουν καταργηθεί οι έδρες Νεοελληνικών Σπουδών στα γερμανικά πανεπιστήμια Bochum, Λειψίας (η έδρα του Πανεπιστημίου της Λειψίας ήταν από τις αρχαιότερες της Ευρώπης) και Mainz, στο Πανεπιστήμιο της Σουηδίας και στο Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας (σήμερα λειτουργεί η «μισή» έδρα και αναμένονται εξελίξεις). Πριν από λίγες ημέρες, επίσης, ανακοινώθηκε η κατάργηση της έδρας Νεοελληνικών στο Πανεπιστήμιο Ανατολικών Σπουδών της Νάπολης μετά 127 χρόνια συνεχούς λειτουργίας! Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΥΠΠΟ αναφέρει ότι τα παραπάνω στοιχεία δίδονται με κάθε επιφύλαξη «ως προς την ύπαρξη και άλλων περιπτώσεων όπου δεν υπάρχει σχετική πληροφόρηση»... Το βέβαιο είναι πάντως ότι εκεί όπου «αφαιρούνται» τα νεοελληνικά, εισέρχονται δυναμικά τμήματα ιαπωνικών, κινεζικών και ινδικών, των γλωσσών, δηλαδή των αναπτυσσόμενων βιομηχανικά κρατών.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι οι νεοελληνικές σπουδές στο εξωτερικό διανύουν περίοδο μαρασμού, γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό τους - Έλληνες και ξένους - καθηγητές που χρόνια τώρα... φυλάττουν Θερμοπύλες στα ξένα αμφιθέατρα.
Για τους πολιτικούς μας , δεν ξέρω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ !

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΣΜΑΛΙΟ