26.10.08

Το θρυλικό αντιτορπιλικό " Αδρίας"

«Ακολούθησε ένας ανηλεής βομβαρδισμός από αέρος. Τα Στούκας έριχναν πάνω μας τους προβολείς τους κάνοντας τη νύχτα μέρα. Οι βόμβες έπεφταν τρεις τρεις. Τεράστιες στήλες νερού υψώνονταν στη θάλασσα και έπεφταν πάνω στο πλοίο και βρεγμένοι πέφταμε ο ένας πάνω στον άλλο. Γλιτώσαμε από τους ελιγμούς που έκανε ο κυβερνήτης μας. Το σκάφος έβαλε νερά. Είχαμε τραυματίες. Κάποια στιγμή, το “Hurworth” έριξε στη θάλασσα ένα καπνογόνο για να παραπλανήσει τα γερμανικά αεροπλάνα. Τελικά φθάσαμε σε έναν τουρκικό όρμο και αράξαμε εκεί. Εκεί ήρθαν και άλλα έξι αντιτορπιλικά που δεν είχαν κατορθώσει να πάνε στη Λέρο. Την επόμενη μέρα θέσαμε σε εφαρμογή το σχέδιο του αντιπερισπασμού, βομβαρδίζοντας τις ακτές της Καλύμνου. Σύμφωνα με το σχέδιο ο εχθρός έπρεπε να δει εμάς και ανενόχλητα τα άλλα σκάφη να πάνε στη Λέρο για να ανεφοδιάσουν τα συμμαχικά στρατεύματα. Μία ώρα πριν από τον βομβαρδισμό, στις 21:00 ακριβώς, μια ισχυρότατη διπλή έκρηξη συγκλόνισε το πλοίο. Η πλώρη του πλοίου υψώθηκε στον αέρα. Είχαμε πέσει σε νάρκη. Εγώ, ένα Ελληνόπουλο 19 ετών, τινάχτηκα και χτύπησε η δεξιά πλευρά μου από το κεφάλι μέχρι τα νύχια στην τσιμινιέρα του καραβιού. Οπως μου είπαν οι συνάδελφοί μου, με πήραν από το κατάστρωμα μισοπεθαμένο. Υστερα μας μετέφερε ένα καΐκι από τον τουρκικό όρμο του Γκιουμουσλούκ σε ένα νοσοκομείο στη Σμύρνη. Με τύλιξαν με γάζες, όλη τη δεξιά πλευρά. Οι Τούρκοι δεν άλλαζαν τις ενέσεις.Οι ίδιες πήγαιναν από τον έναν στον άλλο. Ενας γιατρός για εκατοντάδες τραυματίες. Εκείνη την ώρα σκεφτόμουν μόνο τους γονείς μου. Δεν είχα γνωρίσει ακόμη τη γυναίκα μου. Οι πόνοι ήταν αβάσταχτοι, αφόρητοι. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα ουρλιαχτά των στρατιωτών από τους πόνους. (...)

Το αντιτορπιλικό «Αδρίας» παραχωρήθηκε από το βρετανικό Ναυτικό και η παραλαβή του έγινε από τον αντιπλοίαρχο Ιωάννη Τούμπα στο Νιούκαστλ στις 20 Ιουλίου του 1942. Κατά τις επιχειρήσεις της Δωδεκανήσου, στις 22 Οκτωβρίου 1943 και ενώ βρισκόταν κοντά στην Κάλυμνο με το βρετανικό πλοίο «Hurworth», προσέκρουσε σε νάρκη και από την έκρηξη αποκόπηκε η πλώρη του. Το «Hurworth» στην προσπάθειά του να πλεύσει προς βοήθεια του «Αδρίας» προσέκρουσε επίσης σε νάρκη και βυθίστηκε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 143 άνδρες. Παρά τις ζημιές, το «Αδρίας» κατόρθωσε και έφτασε στην κοντινή τουρκική ακτή του Γκιουμουσλούκ. Οι απώλειές του ήταν 21 νεκροί και 30 τραυματίες.

4 σχόλια:

  1. ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ!
    ΞΕΡΕΙΣ ΝΙΚΟΛΑ ΔΕΧΤΗΚΑΜΕ ΣΤΟΝ Δ.Ο.Τ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΩ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΕΠΙΓΟΝΟ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΤΟΥ «Hurworth»! ΟΠΩΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ "ΑΔΡΙΑΣ" ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΥ ΕΓΓΛΕΖΙΚΟΥ!
    ΕΜΑΘΑ ΟΤΙ ΤΟ ΑΔΡΙΑΣ ΠΗΓΕ ΧΩΡΙΣ ΠΛΩΡΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έπειτα από μικρές επισκευές απέπλευσε την 1η Δεκεμβρίου 1943 και, μολονότι χωρίς πλώρη, κατόρθωσε να φθάσει στην Αλεξάνδρεια στις 6 Δεκεμβρίου, όπου του έγινε ενθουσιώδης υποδοχή από τον αγγλικό στόλο και τα άλλα συμμαχικά πλοία. Αυτό το κατόρθωμα αποτελεί λαμπρό παράδειγμα τόλμης και επιδεξιότητας του κυβερνήτη και του πληρώματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενας εκ των επιζοντων του ανδριας πεθανε πριν δυο-τρεις μηνες περιπου στην καλυμνο. στην κηδεια παραβρεθηκε κλιμακιο του πολεμικου ναυτικου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ !

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΣΜΑΛΙΟ